Nordmenn har begynt å elske rosévin, og vi forstår hvorfor. Den lyserosa vinen forbinder vi ofte med vår, sommer og gode minner. 

Vi endrer både spise- og drikkemønsteret vårt når vi møter den lysere tiden av året. Rosévin passer svært godt til lettere mat og rene råvarer som ikke er spesielt mye behandlet. Fisk, reker, grillet lyst kjøtt og salater er gode valg til rosévin.

Rosévin varierer mellom lyse viner med bare et hint av rosa til tydelig rødfarget vin, nesten som en lys rødvin. Fylde og grad av snerp varierer også, men vanligvis domineres smaken av fersk og saftig fruktighet. Aromaer som frukt, urter, og friske røde bær er typisk. Vanligvis har ikke rosévin preg av fatlagring.

Det finnes et enormt utvalg av rosévin på vinmonopolet, ulike stiler og kvaliteter.

Vi har gjort valget enkelt for dere og plukket ut våre 3 økologiske favoritter og én musserende:

 

Domaine La Rigoline

Lys elegant rosa farge, fin frukt med behagelig og frisk syre som balanserer godt hele veien i munn. En flott  og lett Provence rosé med toner av friske røde bær og elegant mineralitet. En rosévin som er helt super til terrassen, men den passer også fint til en lett salat, reker og tapas.  

Domaine la Rigouline ligger i appellasjonen Coteaux-d’Aix-en-Provence mellom Mont Saint Victoire-fjellet og Trévaresse. Vinmarkene ligger på rundt 350 meters høyde som gir luft og vind på de varmeste sommerdagene, samt kjølige netter.  Jordsmonnet er hovedsakelig av kalkholdig leire og de dyrkes etter økologiske prinsipper siden lang tid tilbake. Spontangjæret og lagret på temperaturkontrollerte ståltanker.  2019 var en varm årgang i Provence så tidlig innhøstning var nødvendig, men med selektering i vinmarken og opptil flere runder med plukking så har det blitt balanserte viner med nok syre for å gi gode balanserte viner i 2019.


Chateau de Roquefort

Lys rosa i fargen. Frisk duft av blomster, bringebær, urter og hint av mineraler. En frisk og saftig rosévin, med god konsentrasjon. Passer godt til grillet svin, skalldyr og oster.

Château de Roquefort ligger i appellasjonen Côtes de Provence mellom Sainte Baume-fjellene og kysten. Vinmarkene ligger på rundt 400 meters høyde med kalkholdig leire som jordsmonn, de dyrkes biodynamisk og har vært sertifisert siden 2006.

Raimond de Villeneuve styrer eiendommen med presisjon og nøyaktighet som få andre, med sin biodynamiske filosofi og noen ganger pedantiske vinmaking viser han år etter år at det lønner seg.

2019 årgangen var ifølge Raimond en av de bedre han har laget. Han høstet druene tidlig på grunn av den varme sommeren, men selekterte og plukket ved flere runder. En helt nydelig konsentrasjon, med fruktig syre og en fantastisk mineralitet. Akkurat slik vi vil ha den!


Domaine La Suffrene

Lys orangerosa farge, klassisk Provence farge. Fruktig med tydelige aromaer av mandarin og grapefrukt. På smak er den veldig delikat med toner av sitrus og en anelse markjordbær. Flott konsentrasjon og lengde. Denne passer fint grillet kylling og fiskeretter med smørbasert saus.

Domaine la Suffrene ligger mellom Cadière d’Azur og Castellet i Bandol.

Jordsmonnet varierer mellom sandholdig jord, jord med høyt kalkinnhold, og mer leirholdig jord. Hos Suffrene er det tradisjonell vinifikasjon, det arbeides økologisk og druene høstes for hånd. Kaldpressing og gjæring på ståltank før videre lagring på stål eller store Foudre. Vinmarkene til Suffrene ligger i Rudis i Castellet, Cadière og Saint Anne du Castellet.

Håndhøstet, maks 40 hl/ ha fra flere forskjellige jordsmonn og vinmarker, mest limestone men også mye fra kalkholdig fossilt jordsmonn. Minimalt med distraksjon under prosessen fra pressing til fermentering for å få frem et mest mulig naturlig produkt med smak av råvare og terroir.


Corvezzo Rosé Spumante

Lys rosa farge, forfriskende duft av små røde bær, sitrus og mineralitet. Balansert og behagelig syre, myke fine bobler og lang avslutning. Nyt den gjerne til reker, lette vegetariske retter og til en festlig skål! En ekstra bonus med en vegansk prosecco!

Produsenten Corvezzo tar bærekraft og økologisk produksjon på alvor, en vingård med mer enn et halvt århundre gamle vintradisjoner. Familien eier i dag 150 hektar med vinmarker i Nord-Italia, bare noen få minutter fra Venezia, mellom Dolomittene og havet, et sted som naturlig passer til økologisk landbruk. Corvezzo-familien har i flere tiår vært i front og jobbet hardt for å fremme det unike ved å arbeide økologisk. De respekterer også miljøet i salgsprosessen. Korkene har blitt erstattet med plaststoppere, resirkulert papir brukes til etiketter og esker som brukes i pakking. Lette flasker er også tatt i bruk for å minske forurensning under transport.