I fjor steg salget av rosévin med 26,1 prosent, mye takket være en rekordvarm sommer, selv om salget også har spredd seg mer utover hele året. Nordmenn har begynt å elske rosévin!

Vi endrer både spise- og drikkemønsteret vårt når vi møter den lysere tiden av året. Og salget av rosévin øker hvert år. Rosévin passer svært godt til lett sommermat, rene råvarer som ikke er spesielt mye behandlet. Fisk, reker, grillet lyst kjøtt, salater og kan kan helt klart nytes alene!

Det er mange som tror at rosévin er en mellomting av rødvin og hvitvin, er det egentlig det?

Rosévin lages som regel bare av blå druer. Men kan lages av både blå druer og grønne. Siden fargen til blå druer sitter i skallet, og druekjøttet nesten alltid er fargeløst, er det viktig at skallet fjernes etter kort tid, så fargen på vinen ikke blir for mørk. Blå druer knuses, og saften, skallene og steinene får trekke sammen en kort periode, 12 til 48 timer, ved lav temperatur. Slik trekkes bare litt av skallenes farge ut. Saften siles så fra, uten pressing, før mosten gjæres, på samme måte som med hvitvin.

Saignée metoden betyr «å blø». Ved denne produksjonsformen er utgangspunktet en rødvin, hvor drueskall og druejuice masereres sammen. Etter ønsket tid tappes en del av mosten av, og gjæres videre til en lyse rosé. Det som blir igjen forsetter gjæringen, og ender opp som rødvin. Mange av de absolutt beste rosévinene er laget på denne måten, men i små kvantiteter.

Innenfor EU er det forbudt å produsere rosévin ved å blande rød og hvit vin. Unntaket er i prestisjeregionen Champagne, hvor rosévariantene av champagne lages nettopp på denne måten.

Rosévin varierer mellom lyse viner med bare et hint av rosa til tydelig rødfarget vin, nesten som en lys rødvin. Fylde og grad av snerp varierer også, men vanligvis domineres smaken av fersk og saftig fruktighet. Aromaer som frukt, urter, og nyknuste, røde bær er typisk. Vanligvis har ikke rosévin preg av fatlagring.

Det finnes et enormt utvalg av rosévin på vinmonopolet, ulike stiler og kvaliteter.

Flaatens håndplukkede roséviner finner du her:

Årets roséviner