Den tredje torsdagen i November, er en merkedag i vinverden, årets ferskeste vin skal slippes nemlig den dagen – hvert år. beaujolais nouveau!

Historien sier at beaujolais nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første viner ble sendt ned elven Saône til restaurantene i Lyon. Da den ankom ropte de; ”Le Beaujolais Est Arrivè!”, og de drakk vinen med en gang som en feiring av en vellykket innhøsting. I dag er rundt en tredjedel av regionens produksjon solgt som Beaujolais Nouveau.

Det første ordet, Beaujolais, er et område helt sør i Burgund, en av Frankrikes fremste vinregioner. Det andre ordet, nouveau, betyr ny. Navnet betyr altså den nye vinen fra Beaujolais. Vinen er altså helt fersk, laget på gamay druer som ble plukket nå i høst! De rekker så vidt å presses og tappes på flaske før vinen skal selges – det går omtrent 2 måneder fra druene plukkes til de skal flaske vinen. Loven sier at druene må innhøstes for hånd. Dette fordi beaujolais nouveau lages ved å bruke ”karbonmaserasjon”; fermentering med hele bær som fremhever fruktaromaer uten utpressing av bitre tanniner fra drueskallet. Beaujolais nouveau har som regel en veldig fruktig karakter, lite tanniner og en juicy munnfølelse.

Vinflaskene blir tilgjengelige for salg først på denne dagen. Som regel er de utelukkende å finne i butikk, ikke på nett, og hver type finnes bare i et begrenset antall, så vær klar til å handle! Vinene er stort sett i det rimelige sjiktet, de er ikke ment for lagring, men skal drikkes innen 6 måneder, og de kan gjerne serveres lett avkjølt.

Flaaten har 3 nydelige viner på årets slipp fra Domaine Dominque Piron og Jean-Claude Lapalu.

 

Piron Beaujolais Nouveau
Vinmonopol nr: 12229001 – Finn den her
165,-
Duft av røde kirsebær og plommer, tett og saftig mørk frukt på smak. Et lett preg av urter.
Piron Beaujolais-Villages Nouveau 
Vinmonopol nr: 12229101 – Finn den her
175,-
Rød og mørk frukt på duft, med et snev av plommer. Fyldig med god og leskende frukt, fin syre, en saftig og delikat avslutning.

      
Lapalu Beaujolais-Villages Nouveau
Vinmonopolnr: 10495001 – Finn den her
209,-
Saftig duft med bjørnebær, bringebær, blåbær, lette bittertoner, snev av jordsmonn. Fyldig med god moden saftig og syrlig frukt, god munnfølelse, god konsentrasjon og deilig fruktpreg.
Drikk vinene gjerne til en helstekt kylling fylt med urter, ovnsbakte poteter og en litt fløtebasert soppsaus – det er bare å glede seg!

Jean-Claude Lapalu er tredjegenerasjons vinmaker. Det som gjelder i dag er økologisk/biodynamisk dyrking og lite intervensjon i kjelleren, hvor det eneste han eventuelt tilsetter er en lav svoveldose ved flasketapping. Domainet ligger i den sydlige delen av Beaujolais Cru-området, nærmere bestemt i landsbyen Saint-Etienne-la-Varenne. Granitt er hovedkomponenten i jordsmonnet. Lapalus tolv hektar med vinmark fordeler seg på syv hektar med Beaujolais, fire hektar i Brouilly og ett hektar i Côte de Brouilly. Det aller meste er gamle vinstokker, fra 45 til 80 år, og i hovedsak med sydlig og sydøstlig eksponering.

Hos Piron er det i dag 14. generasjon som styrer vinhuset som har tilhørt samme familie siden 1590!

Terrenget i Pirons vinmarker er utfordrende og består av et lappeteppe av bratte skråninger med granitt- og skiferholdig jordsmonn. Vinhuset er opptatt av bærekraftig produksjon, hvor stikkordene er naturlig balanse og biologisk mangfold. Målet er å lage jordsmonnspregede og karaktersterke viner som samtidig er fruktige, nyanserte og elegante.