Førstkommende søndag er det både morsdag og Valentines day! Så her har du flere grunner til å kjøpe en god flaske med bobler til en som betyr noe helt spesielt for deg.

Bobler er aldri feil, spesielt ikke når vi skal feire noe, og i tillegg så passer musserende vin til utrolig mye mat. 

Å åpne en flaske med et deilig poff gjør noe med oss, tenk så hyggelig å nyte en flaske med gode bobler sammen med et godt måltid. 

Vi har valgt ut noen favorittbobler som vi håper og tror vil falle i smak. De er svært forskjellige både hva gjelder pris, produksjonsmetode og smak.

Våre favoritter:

Vi har tatt med en frisk, fruktig og leskende rosé-prosecco fra vår øko-sertifiserte produsent Corvezzo. En særs egnet vin som aperitiff, salater, vegetarretter eller til fest og moro.
Få bobler er så i vinden om dagen som de naturlige i form av Pet Nat. Og fra Franken i Tyskland har vi tatt med Pure & Naked. En fortreffelig vin som er intens på duft og nydelig på smak. Et svært godt innsteg i de naturlige boblers verden.
Man kan ikke snakke bobler uten å nevne Champagne. Launois har en av de beste årgangsboblene på markedet, og denne vinen gjør seg like godt før måltidet som til maten. Chapeau!

 

Launois Grand Cru Blanc de Blanc Brut

Pris:  419,90 |  Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 4196801 – Basis

Kompleks nese preget av eple, sitrus og litt kjeks. En klassisk årgangschampagne med kremet munnfølelse og fint utviklet smaksbilde. Frisk og godt balansert og med lang ettersmak.

Det er lett å tenke at champagne skal drikkes før maten, men denne vinen egner seg også veldig godt til fisk og skalldyr. Eller bare til ren kontemplasjon og velvære.

 

 


Pure & Naked Pet Nat

Pris:  265,- |  Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 10824701 – NB må bestilles (ca 2-5 dagers levering)

Dufter innsmigrende av fersk mynte, sitrongress og hylleblomst. Smaker av eple og sitrus, med frisk syre og delikate bobler med en tørr og fruktig ettersmak.

Fruktige, friske og delikate bobler laget på en helt naturlig måte finnes det alltid en anledning til å nyte. Denne er nydelig til fingermat, reker og en lettere pasta med fisk eller skalldyr. Eventuelt så åpner man bare en flaske og lager en anledning ut av det.

 

Corvezzo Spumante Rosato

Pris:  124,90 |  Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 11674101 – NB må bestilles (ca 2-5 dager levering)

Lys rosa farge, forfriskende duft av små røde bær, sitrus og mineralitet. Balansert og behagelig syre, myke fine bobler og lang avslutning. Nyt den gjerne til reker, lette vegetariske retter og til en festlig skål!

 

Bobler er deilig, uansett hva som måtte være din unnskyldning for å ta et glass!

 

Husk å benytt deg av pol-appen, der kan du enkelt bestille dine produkter, uavhengig av hvilken butikk du ønsker å hente i. Det koster ingenting ekstra, som regel tar det 2 dager i Oslo-området og opptil 5 dager i mindre byer.

Hvordan lages bobler?

Hva skiller de forskjellige typene?

Når gjærsoppen omdanner sukkeret i druene til alkohol så frigis det CO2. Når man lager stille vin så foregår denne gjæringen i åpne kar så CO2’en forsvinner ut i lufta. Trikset for å lage musserende vin er å fange disse boblene. Og det kan gjøres på flere måter.

Som regel så lages det først en stille vin som kalles for basevin. Også gjennomfører man en annengangsgjæring med den hensikt å skape bobler i vinen. Når man lager Prosecco så foregår denne annengangsgjæringen på store tanker, men når man lager Pet’Nat eller Champagne så foregår den på flaske. Riktignok på to helt forskjellige måter.

Champagne

La oss starte med den mest luksuriøse varianten, nemlig Champagne. Champagne produseres i Champagne i Frankrike, og kan kun komme fra det området. Dette ble bestemt allerede tilbake i 1891. Champagnedistriktet ligger opp mot den nordligste grensen for dyrking av vin med beliggenhet rundt byene Reims og Epernay, adskilt av elvedalen Marne. Kaldt, vått nordlig klima.

Den særpregede smaken til Champagne kommer av det kjølige klimaet og det kalkholdige jordsmonnet druerankene gror i. Det brukes hovedsakelig tre ulike druetyper i fremstillingen av Champagne. Om den er laget på hvitvinsdruen Chardonnay kalles Champagnen Blanc de Blanc, mens den lyder navnet Blanc de Noirs når den baseres på de røde druene Pinot Noir og Pinot Meunier. Ofte finner vi Champagne med en blanding av disse tre.

Klassisk Champagne metode:

Den mest tidkrevende og kostbare måten å lage bobler på er ved hjelp av det som tidligere het champagne-metoden, men som i dag går under navnet tradisjonell metode.

Her tappes basevinen sammen med sukker, gjær og næringsstoffer på flaske. Dette skaper en annengangsgjæring som tilfører bobler til vinen. Når den er ferdig dannes det bunnfall i flasken og vinen kan ligge med dette bunnfallet i alt fra 12 måneder til mange, mange år. Dette avhenger av stil, kvalitet og ønsket kompleksitet.

Deretter degosjeres vinen for å fjerne dette bunnfallet og vinen får tilført litt dosage. Altså påfyll av vin, gjerne med litt sukker.

Pet Nat

Pet Nat lages med en metode som kalles for ancestral, og er den eldste og mest naturlige måten å lage bobler på. Den er lite kostbar og i teorien enkel, men samtidig vanskelig å kontrollere.

Her stanser man den første gjæringsprosessen når den har kommet omtrent halvveis, som regel ved å kjøle ned vinen til under 5 grader. Den tappes deretter på flaske, og når temperaturen stiger så starter gjæringen igjen og fortsetter til alt sukkeret er spist opp. Siden dette foregår på flaske så vil karbondioksidet skape bobler i vinen. Noen velger å degosjere vinen for å fjerne bunnfall, men i dag gjøres som regel ikke det da det er ønskelig at vinen er litt tåkete og grumsete. Dette gir også økt kompleksitet og rikere munnfølelse til vinen.

Prosecco

Charmatmetoden. Også kalt Metodo Italiano, cuvée close. Brukes primært til å lage Prosecco, Lambrusco, samt enkelte andre lettere musserende viner. Den går ut på å sette ferdig hvitvin under trykk i en temperaturkontrollert ståltank, for så å tilsette gjær og sukker. Metoden gjør at vinen får kraftigere bobler enn ved bruk av den klassiske metoden.

Her foregår andregangsgjæringen (etter at sukker og gjær er tilsatt) i tank. Deretter filtreres og kjøles vinen i tanken, før vinen tappes på flaske under trykk .

Prosecco er musserende vin som produseres i Veneto-regionen i Nord-Italia på den lokale druesorten Glera (minst 85%).
Prosecco har i mange år vært folkets favoritt, både fordi prisen ofte er veldig overkommelig, og boblene smaker friskt og godt.