Familien Launois har sine 21 hektar med vinmarker i Grand Cru-landsbyen Le Mesnil-sur-Oger, i Côte de Blancs, som regnes som det beste området i Champagne for dyrking av chardonnay. I tillegg til enkelte parseller i Avize, Cramant og Oger.

Launois har historie helt tilbake til 1872 og drives i dag av 8. generasjon av søstrene Séverine og Caroline Launois. Søstrene drives av en stor lidenskap, dedikasjon og kjærlighet for Champagne. De er begge mye ute i vinmarkene og sjekker druematerialet, det er der kvaliteten starter. Hovedidéen for vinmaking er tid og tålmodighet. Det tar mye tid å lage fantastisk vin, det er ikke mulig å forskynde prosessen. Det er Severine selv som jobber og styrer familiens kjeller. Familien har utviklet seg fra generasjon til generasjon, de har hele tiden jobbet hardt for å vedlikeholde og elde vinmarkene som nå er opptil 40 år. Med hensyn til miljøet tilpasser de sine dyrkingsmetoder for å skaffe sunne druer, slik at Champagneuttrykket er mer nøyaktig rikere, med bedre finesse og eleganse og fremhever vinmarkenes ulike karaktertrekk.   Alle vinmarker dyrkes under strengt oppsyn og fokuset på bærekraftig landbruk er stort. 90% av deres vinmarker er sertifisert HVE (Haute Valeur Environnemental) HVE er en arbeidsmetode som i hovedsak skal bevare jorda og vinmarkene på best mulig måte, det jobbes etter bærekraftige prinsipper i vinmarkene og det brukes mange av de samme teknikkene som brukes av økologiske produsenter. Denne sertifiseringen blir av flere sett på som enda viktigere, da man også tar store hensyn til miljøet og at selve produksjonen skal være bærekraftig.

Sertifiseringen innebærer en forpliktelse på flere viktige områder som bevaring av biologisk mangfold, reduksjon i bruk av ugressmiddel, til fordel for biologiske metoder gjennom implementering av miljøvennlig praksis, særlig når det gjelder vannforvaltning og håndtering av avløp fra vinmarken og vingården.

Når det er mulig foretrekker familien å jobbe for hånd slik at de kan være mer lydhøre overfor naturen og tillate en mer skreddersydd tilnærming.

Skjult bort i hjertet av Champagne-landskapet ligger den lille landsbyen Villers-aux-Bois, og her finner du en elegant park med hundre år gamle trær.

Midt i sentrum av denne pittoreske parken ligger «Le Clos des Cépages»: et lite renessanseslott omgitt av små kanaler hvor du ser svømmende svaner og ender.

I disse magiske omgivelsene har familien Launois opprettet en naturlig plass med en miniatyr vingård plantet med alle de viktigste druesortene som finnes i Frankrike.

Her i Villers-aux-Bois finner du en veldig varm og kjær familie som mer enn gjerne tar i mot gjester. Etter pandemien skal vi definitivt prøve å ta oss en tur tilbake til denne idylliske plassen, spasere rundt på eiendommen og nyte et godt måltid og en flaske champagne Launois.

«Alle druene våre blir plukket med stor forsiktighet fra vinmarkene våre og presset delikat i våre lokaler.»

Den samme oppmerksomheten på detaljer gis til hvert av de mange trinnene som går inn i produksjonen av den fantastiske vinen som er champagne.

I Norge er det flere cuveer fra familien Lanois som er tilgjengelig på polet.

Den mest kjente er nok årgangs-champagnen; Launois Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2015. Middels dyp gul, kompleks nese preget av eple og sitrus. En klassisk årgangschampagne med flere dimensjoner i smaksbildet, frisk men utviklet på frukten, godt balansert hele veien. Veldig godt alternativ som aperitif, men egner seg også meget bra sammen med mat.

Laget utelukkende på Chardonnay fra Grand Cru-landsbyer i Côte des Blancs. Det kalkholdige jordsmonnet rundt landsbyen Le Mesnil Sur Oger er perfekt for chardonnay. Vinifikasjonen er tradisjonell og dosage er 6 gram per liter.

2015 årgangen hadde en sen innhøsting grunnet den sene blomstringen helt inn i juli. En varm og regnløs September reddet årgangen og spesielt Chardonnay viser seg på sitt beste med sin eleganse.

I 2015 årgangen endret familien designet med en klar glassflaske og ny etikett.

https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Frankrike/Launois-Grand-Cru-Blanc-de-Blancs-Brut-2015/p/4196801

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere av Launois Cuveer:

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Launois-Champagne-Grand-Cru-Réserve-Brut/p/12696201 NYHET

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Launois-Rosé/p/9362001

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Launois-Veuve-Clemence-Grand-Cru-Brut/p/2835101

https://www.vinmonopolet.no/Producenter/Launois-Père-%26-Fils/Launois-Oeil-de-Perdrix-Brut/p/4196901

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Launois-Quartz-Blanc-de-Blanc-Grand-Cru-Brut/p/5732801