Påsken er en tradisjonsrik høytid i svært mange land. Vi nordmenn er glade i påsken og det betyr for mange av oss påskeferie! Vi nyter tid sammen, koser oss med mat og god vin.

Dette er ferien vi drar til fjells og soler oss, går på ski, spiser lam, drikker rødvin til lammet, åpner kanskje opp årets første rosévin og koser oss med hvitvin i solveggen. Vi snakker om påskeværet, påskekrimmen, påskeføret, påskequiz, påskehare osv osv…

Men hva skal vi så drikke i påskeferien?

Vi har valgt ut det vi mener passer best til både quiz-kos, lam, hytte på fjellet eller ved sjø.

Generelt sett har lammekjøttet en del aroma, de tydelige aromaene gjør at lammekjøttet takler en del krydder. Den unike smaken kommer fra fettsyrer og thymol, det samme stoffet som gir timian aroma. Ikke rart at urter og lam smaker godt sammen. Ofte krydres lam med rosmarin og hvitløk, lammekjøtt og vin med fatpreg passer godt sammen. Det henger sammen med kjøttets aromatiske egenskaper. Akkurat som kjøttet tåler en god dose krydder og urter, tåler det også en del aroma fra blant annet fat.

Til lammekjøttet:

Chateau la Grolet, Bordeaux

Ch. Ballade de la Pointe, Bordeaux

Vina Bujanda Tinto Joven, Rioja

Habrard Crosez Hermitage, Rhône

Domaine La Suffrene, Provence

Capanelle Chianti Classico, Toscana

Til solveggen:

Signature, Côtes de Gascogne   Lettvekt

Verdicchio Terravignata, Marche  Øko, lettvekt

Foucher Chardonnay, Loire

Til kveldskosen:

Espresso Martini med Tia Maria, kaffelikør

Helt Fransk, Côtes du Rhone  PET flaske

Måkevinen, Marche Lettvekt

 

Husk å bestill i god tid før påske, bruk appen eller www.vinmonopolet.no!

 

Visste du at…?
  • plastflasker er miljøsmart emballasje (og det er lettere å ta med hvis du skal på hyttetur i påska?). Tomme plastflasker (PET) skal i plastsøpla (i de kommunene som har slike ordninger)
  • En vanlig glassflaske veier rundt 400g, mens en PET-flaske veier om lag 54g. Det samlede klimagassutslippet i forbindelse med produksjon og transport av PET er langt lavere enn med glassflasker.
  • Mer enn halvparten av oss planlegger å dra på påskeferie i år, og Norge er det mest populære reisemålet. (Kantars påskegallup 2019)

(kilde:vinmonopolet.no)