Som siste tilskudd til familien Flaaten så tenkte jeg å introdusere meg selv ved å anbefale noen flotte rieslinger til årets juleribbe.

Hei forresten. Jeg heter Espen, og begynte som selger i november. Selv om jeg ikke har så mye bransjeerfaring så har jeg hatt en sterk lidenskap for mat og vin i mange år. Og jeg har delt mye av denne interessen på det store internettet på mat- og vinbloggen min Heia Mat. Jeg er også ganske så aktiv på Instagram, også her under navnet Heia Mat. Følg meg gjerne, og sleng inn et bokmerke på nettsiden min.

Nå skal det sies at jeg ikke har vært voldsomt aktiv på bloggen i det siste. Endringer i livssituasjon, tidvis latskap, andre prioriteringer og nå ny jobb har gjort at blogging som regel har havnet i andre rekke. Men heldigvis ligger det ganske så mange oppskrifter der fra før, og en av de aller mest populære og mest besøkte er oppskriften jeg har på ribbe. Ydmyk som jeg er så er tittelen på oppskriften – «Verdens beste ribbe».

Den har nå rukket å fylle 5 år faktisk. Ribba altså. Og den får nye tilhengere hvert år. Det er stas. Trikset er bare å gi den tid og kjærlighet. Og når alt kommer til alt, er det egentlig noe mer noen av oss faktisk trenger for å blomstre? Men julekvelden er ikke helt sikret selv om ribba er episk og tar svorperfeksjon til nye nivåer. Det må være noe godt i glasset samtidig.

En god ribbe skal ha mye smak og mye fett, og er kvaliteten på råvaren god så er mye av dette fettet marmorert inn i kjøttet. Jeg er også skikkelig raus med saltet på ribba. Det blir godt. Men denne kraftige kosten trenger dermed en vin med litt substans og pondus. Du trenger ganske høy konsentrasjon for å stå imot angrepet, og du trenger mye syre for å renske opp for alt fettet. Riesling fra Tyskland er min definitive foretrukne match, men gjerne et par knepp opp kvalitetsmessig fra de aller enkleste. Og det er jo tross alt julaften.

Jeg har plukket ut noen personlige favoritter fra noen av våre fabelaktige produsenter som vil passe utmerket til årets festmåltid nummer 1. Disse er i bestillingsutvalget, men du rekker å få de i hus om du bestiller i dag.


Georg Mosbacher Riesling Trocken Magnum – denne vinen på vanlig flaske er en vin som gir voldsomt med kvalitet for pengene, men det blir jo enda mer fest når flasken er av magnum-størrelse. Ikke den vinen med mest konsentrasjon, men veldig balansert, frisk og deilig.

Christmann Gimmeldingen Riesling Trocken – biodynamiske Christmann har en ekstremt lang historie bak seg, men ekstra gøy er det at vinene fortsatt bare blir bedre og bedre. De holder til i byen Gimmeldingen i Pfalz der denne vinen kommer fra, og den representerer et slags mellomnivå i deres portefølje. En fyldig, konsentrert og syrefrisk vin som slår over sin vektklasse.

Knipser Steinbückel Riesling Trocken GG – toppcuveen til Knipser har fantastisk konsentrasjon og ettersmaken sitter veldig lenge. Og skulle du kjøpe flere flasker enn du klarer å drikke så har disse vinene en voldsom holdbarhet. Kanskje enda bedre til ribba i 2023.

Karl Haidle Stettener Pulvermächer Riesling Trocken GG – i dag er det sønnen Moritz Haidle som styrer spakene, og han lager fortreffelige og energiske viner fra Würtemberg i Tyskland. Her har du masse konsentrasjon, rik smak og balanserende syre. Skikkelig nam!