I år som i fjor, så er Ribbe & Riesling like aktuelt!

Nå skal det sies at jeg ikke har vært voldsomt aktiv på bloggen i det siste. Men heldigvis ligger det ganske så mange oppskrifter der fra før, og en av de aller mest populære og mest besøkte er oppskriften jeg har på ribbe.

Ydmyk som jeg er så er tittelen på oppskriften – «Verdens beste ribbe». Ta gjerne en titt på oppskriften.

Den har nå rukket å fylle 5 år faktisk. Ribba altså. Og den får nye tilhengere hvert år. Det er stas. Trikset er bare å gi den tid og kjærlighet. Og når alt kommer til alt, er det egentlig noe mer noen av oss faktisk trenger for å blomstre? Men julekvelden er ikke helt sikret selv om ribba er episk og tar svorperfeksjon til nye nivåer. Det må være noe godt i glasset samtidig.

En god ribbe skal ha mye smak og mye fett, og er kvaliteten på råvaren god så er mye av dette fettet marmorert inn i kjøttet. Jeg er også skikkelig raus med saltet på ribba. Det blir godt. Men denne kraftige kosten trenger dermed en vin med litt substans og pondus. Så, hva velger man av vin til ribbe? Du trenger ganske høy konsentrasjon for å stå imot angrepet, og du trenger mye syre for å renske opp for alt fettet. Riesling fra Tyskland er min definitive foretrukne match, men gjerne et par knepp opp kvalitetsmessig fra de aller enkleste. Og det er jo tross alt julaften.

Jeg har plukket ut noen personlige favoritter fra noen av våre fabelaktige produsenter som vil passe utmerket til årets festmåltid nummer 1. Disse er i bestillingsutvalget, men du rekker fortsatt fint å få de i hus til jul. (det er anbefalt å bestille før 15. desember)


Georg Mosbacher Riesling Trocken Magnum – denne vinen på vanlig flaske (som finnes i basissortimentet) er en vin som gir voldsomt med kvalitet for pengene, men det blir jo enda mer fest når flasken er av magnum-størrelse. Ikke den vinen med mest konsentrasjon, men veldig balansert, frisk og deilig.

Christmann Gimmeldingen Riesling Trocken – biodynamiske Christmann har en ekstremt lang historie bak seg, men ekstra gøy er det at vinene fortsatt bare blir bedre og bedre. De holder til i byen Gimmeldingen i Pfalz der denne vinen kommer fra, og den representerer et slags mellomnivå i deres portefølje. En fyldig, konsentrert og syrefrisk vin som slår over sin vektklasse.

Knipser Steinbückel Riesling Trocken GG – toppcuveen til Knipser har fantastisk konsentrasjon og ettersmaken sitter veldig lenge. Og skulle du kjøpe flere flasker enn du klarer å drikke så har disse vinene en voldsom holdbarhet.

Karl Haidle Stettener Pulvermächer Riesling Trocken GG – i dag er det sønnen Moritz Haidle som styrer spakene, og han lager fortreffelige og energiske viner fra Würtemberg i Tyskland. Her har du masse konsentrasjon, rik smak og balanserende syre. Skikkelig nam!

Jeg er også ganske så aktiv på Instagram, også her under navnet Heia Mat. Følg meg gjerne!

Og skulle du være i tvil om hva du skal drikke sånn ellers i jula og vin til annen julemat, skulle det være Champagne, budsjettbobler, hvitt eller rødt – i ulike prisklasser, så har vi laget en egen julekatalog med vin til julematen.

Julekatalog 2020