Stadig flere tar et aktivt standpunkt i måten de kjøper, bruker og lever på, og velger de miljøvennlige alternativene. Disse små hverdagslige handlingene kan kanskje føles å være små i den store sammenhengen. Men til sammen kan det utgjøre en stor forskjell.

En ny studie viser at den mest miljøbelastende enkeltfaktoren ved Vinmonopolets virksomhet er glassproduksjon.

Vinmonopolet sier derfor i en pressemelding at de har valgt å ta grep for å «bidra til et mer miljøvennlig samfunn».

– Den viktigste satsingen blir i første omgang lettvektsemballasje, hvor vi skal gjøre mye. Lettvektsemballasje omfatter lettere glassflasker, PET-flasker, «stående poser», aluminium og kartong, sier miljørådgiver Rolf Erling Eriksen. Målet er all vin i basisutvalget som koster under 150 kr.

Produksjon og transport av tunge glassflasker krever mye energi, og dette kan ha store konsekvenser for miljøet.

PET flaskene er lette, gjenvinnbare og knuser ikke. Det er en mer miljøvennlig produksjon, mindre  gassutslipp ved transport og du kan transportere langt flere PET flasker sammenliknet med glassflasker med tanke på utslipp. Tomme PET flasker transporteres ikke i full størrelse, de blåses opp på tappelinjen og komprimeres når de pantes.

I tillegg til miljøgevinsten, er flaskene veldig kjekke å ta med seg. De er lettere, kan enkelt pakkes i sekken, i bærenett eller i hånda. For vinglade turgåere, båtfolk eller deg som er på farta, så er dette gode nyheter.

Det å være en bevisst forbruker får ringvirkninger utover akkurat dine handlinger –  jo flere som kjøper, bruker og lever miljøvennlig, jo mer miljøvennlig blir både markedet og samfunnet. De siste årene har flere og flere også tatt klimatrusselen på alvor, og ønsker å leve mer klimavennlig.

At vinen er tappet på PET flasker vil ikke ha noe å si på kvaliteten på vinen, så lenge vinen skal drikkes i nærmeste fremtid.

Vi har en god, fruktig og fyldig rødvin fra sør-frankrike som er tappet på PET. Den har appellasjonen  Côtes du Rhône-Villages. Vinmaker Ferdinand Labarthe har laget vinen spesielt for at du skal få smake hans lille bit av Frankrike. Vinen har aroma av modne skogsbær og spennende krydder toner av pepper, lakris og vanilje. Den er rund og fruktig på smak, medium fylde og behagelig fruktpreg. Prøv den til et grillet kjøttstykke.

Helt Fransk Côtes de Rhône PET

 

I tillegg til PET flasker har vi også mange viner som er tappet på såkalte lettvektsflasker, disse veier under 420 gr, sammenliknet med andre flasker som vanligvis veier alt fra 500-800 gr.

Her finner du et utvalg av vin som er tappet på miljøsmart emballasje:

Verdicchio Terravignata

Signature Côtes de Gascogne

Offida Pecorino, Måkevinen

Baglio Pianetto Frappato

L´armangia Barbera D´Asti