Jeg, som nordmenn flest, elsker taco. Nå liker jeg å variere kosten ganske mye så det blir feil å si at det står på bordet hver fredag, men at det forekommer med relativ hyppighet er ingen overdrivelse. Når noe skal lages og konsumeres såpass jevnlig så er det jo gøy å variere litt. Vanlig norsk taco med kjøttdeig og salsa på glass er helt ok det, men dersom du legger inn litt ekstra innsats så blir det så utrolig mye bedre.

 

Et stykke høyrygg som braiserer i noen timer med klassiske tacokrydder som spisskummin og koriander. En hjemmelaget salsa med ferske tomater, paprika, chili, løk, koriander og andre gosaker. Og guacamole da. Høydepunktet i tacoen for min del. Overprisede, importerte avokadoer moses sammen med lime, hvitløk, litt olivenolje og litt rømme.

 

Oppskriften ligger på bloggen min, så ta gjerne en titt der – TACO MED BRAISERT HØYRYGG

 

 

Jeg må ærlig innrømme at det ikke er rent sjeldent jeg ryker på noen kalde pils til denne retten, men vin er jo også alltid godt. Sterk mat kan være litt utfordrende da det stjeler frukt fra vinen, samtidig som det kan forsterke opplevelsen av alkohol og tørrstoffer fra for eksempel eikefat. Så det du ønsker er noe som er fruktig, friskt og syrlig. Det kan gjerne ha litt kropp og konsentrasjon, men hold deg unna vin med høy alkohol, vin som har ligget på nye eikefat og vin med tanniner. Utover det kan både rødt og hvitt og bobler funke.

 

Jeg har valgt ut noen viner jeg liker godt, og som jeg tror vil passe fint til denne retten. En musserende, to hvite og to røde. Tre av vinene er i basis-utvalget og skal være ganske lette å få tak i, men husk at alle viner veldig enkelt kan bestilles via vinmonopolet.no eller deres fremragende app. Personlig gjør jeg mer eller mindre alltid det.

 

Videre god Corona-uke. Håper maten og vinen faller i smak, også sees vi på den andre siden.

 

Preikes
Espen // heiamat.no


Champagne Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2013 – 379,-
Fortreffelige årgangsbobler laget på chardonnay fra Grand Cru-landsbyer. En rik, frisk og syrlig vin med masse karakter. Champagne er alltid godt, og i disse tider står man fritt til å kose seg litt ekstra. Man kan aldri drikke for mye Champagne.

 

Dönnhoff Riesling 2019 – 139,-
En av Tysklands aller beste produsenter holder til i Nahe og heter Dönnhoff. Toppvinene deres er helt insane, men de lager også veldig flott vin i de rimeligere prisklassene. Denne vinen er ikke helt tørr da ikke alt sukkeret har blitt omgjort til alkohol. Det vil si at det er en vin med lav alkohol, høy syre, masse friskhet, men også litt restsødme. En perfekt match til taco fra den rimeligere prisklassen.

 

Christmann Pfarrwingert Weissburgunder Trocken 2018269,90,- (må bestilles)
Weissburgunder er nok bedre kjent som pinot blanc, og er en viktig tysk drue i tillegg til riesling. Dette er en vin med flott konsentrasjon og kropp, men samtidig har masse friskhet og frukt. En vin av høy klasse som vil kle en rekke matretter hvorav taco absolutt er en av de.

 

L’Armangia Barbera d’Asti 2018129,90,-
Når man skal drikke rødt til taco så må vinen være frisk og fruktdreven uten tanniner. Da er barbera en ypperlig drue. Og denne vinen passer som koriander i guacamolen. Saftig og leskende til en rimelig penge.

 

Dr. Heger Spätburgunder Sonett 2015196,- (må bestilles)
Pinot noir fra Tyskland er kommet for å bli. Kvaliteten blir bedre for hver årgang og det er veldig ofte mye vin for pengene. Dr. Heger en en kløpper med pinot noir, og denne vinen er aromatisk og tiltalende med både duft og smak av friske, røde bær. Flott syrlighet og myk utgang. Nam.