Mattias’ reisebrev fra Tyskland 2024 – Wiesbaden GG Sneakpreview
Da var det igjen tid for den årlige presentasjonen av GG-viner som fant sted i 2024 i Wiesbaden, og denne gang fikk vi smakt årgang 2023. Noen produsenter fortsetter å holde tilbake årganger og viser heller vinen et år etter de andre, mens noen presenterer fatprøver av 2023. Det er store meninger rundt hva som er best når det gjelder tidspunkt for fremvisning, og det finnes nok ikke en fasit, da det alltid også vil være årgangsrelaterte faktorer å ta i betraktning. Rheingau har for eksempel gått foran med et godt eksempel og skal etter hvert holde tilbake ytterligere ett år før lansering. I 2025 vil det derfor kun være 2023 som vises frem fra Rheingau– i 2024 var det en blanding av 2022 og 2023. Mange kunne nok hatt godt av å vente ett år med å vise frem vinen sin, kanskje vil vi se flere som følger Rheingau sitt eksempel?
Ikke minst, at tysk vin på GG-nivå antakeligvis blir konsumert altfor ungt etter lansering, tilsier kanskje at det er på tide å revitalisere ordningen med å slippe GG 1. september året etter innhøstning som en ordning gjeldende for alle medlemmer av VDP?
Den tyske organisasjonen VDP må sies å være blant de beste på å organisere en smaking av dette kaliberet, og inviterer rundt 200 mennesker fra hele verden til å delta. Å få være en del av dette ser jeg på som et privilegium det er vanskelig å takke nei til – derfor er jeg veldig glad for at jeg igjen tok turen til Wiesbaden.
Ikke uventet var det mange nordmenn til stede, tatt i betraktning hvor mye av disse flaskene som ender opp på det norske markedet. Faktisk er Norge det andre (i verdi, nummer tre om man måler i volum) eksportmarkedet for Tyskland, etter USA.
Det norske Vinmonopolet var også til stede. Deres tilstedeværelse forsterker tilliten til jobben de gjør med tysk vin, både i basis- og spesialutvalget. For meg vitner det om kvalitet og grundig forarbeid. Imponerende arbeid – jeg tar av meg hatten for det.
Les Vinmonopolets vurdering av Tyskland årgang 2023 her.
Vurdering av årgang 2023

Årgangen var preget av dårlig vær i mange regioner, og mange produsenter slet. Det er store forskjeller mellom produsenter på samme vinmarker, noe som kom tydelig frem i Nahe og Rheinhessen. Kanskje litt kontroversielt å si, men her burde ikke alle vinene vært tappet som GG. At de bærer preg av å være middelmådige, er det liten tvil om.
Et knippe produsenter skiller seg ut og må etter hvert bære et tungt lass for å opprettholde kvaliteten i VDP hvis utviklingen fortsetter som nå. Det er i ferd med å dannes en slags elitegruppe innenfor VDP – produsenter som oppnår (velfortjent) høyere priser for sine GG, mens andre selger lavere kvalitet til lavere pris. Samtidig nærmer vi oss en revitalisering av den tyske vinloven fra 1971, og det virker som konkrete beslutninger kan komme allerede før innhøstningen i 2025. Da kan omtrent alle tyske vinprodusenter sette GG på flasken – altså en GG til litt over 200 kroner. En god utvikling? Neppe, spør du meg.
Det blir spennende å se hvordan VDP svarer på dette. Jeg tipper vi vil få enda et nytt system, og det er synd om 25–30 års arbeid går i vasken.
Nahe
En årgang preget av varmt vær og lite regn, og innhøstningen gikk i rekordfart for å unngå katastrofe. Dönnhoff må sies å være over de fleste. Schäfer-Fröhlichs viner burde lanseres et år senere – de er vanskelige å smake per nå men kvaliteten er til de grader høy. Frank Schönleber og Emrich-Schönleber imponerte mest. Topp Riesling over hele linjen i 2023!
Noen viner hadde kork, så dem nevner jeg ikke. Men jeg står 100% for at noen viner fra Nahe strengt tatt ikke burde fått bruke GG på etiketten i denne årgangen, uten å nevne noen navn.
Rheinhessen
Fra høye topper til dype daler, der enkelte produsenter leverer sterkere enn andre. WG Wittmann er igjen best, tett fulgt av Wagner-Stempel og Kühling-Gillot. Sistnevnte er ujevn, men verdt å nevne. WG Günderloch med Johannes Hasselbach viser stor fremgang etter flere år med eksperimentering. Vinene vil bare bli bedre nå som arbeidet i vinmarkene gir resultater.
Å ikke nevne WG Keller er av den enkle grunn at han ikke viser sine viner i Wiesbaden, bare så det er sagt.
Ellers er det mye slank vin med sprikende syre og man bør være forsiktig før man fyller handlekurven med GG 2023 fra denne regionen. Jeg kommer holde meg til de kjente navnene som jeg vet levert varene i slike årganger før.
«Fra høye topper til dype daler, der enkelte produsenter leverer sterkere enn andre.»
Pfalz
De som høstet tidlig, har ofte umoden syre – grønne toner og litt «grønn» munnfølelse. Forskjellen mellom 12% og 13% alkohol utgjør en tydelig forskjell i modenhet og balanse. Finner du 12% på etikett hadde jeg tenkt meg om 2 ganger før kjøp.
Rebholz har utviklet seg oppover med tvillingene Valentin og Hans ved roret, flott levert med presise og skarpe viner i kjent Rebholz stil. Mosbacher er variert, ikke uventet i 2023, og eiken er kanskje litt fremtredende, men det pleier å integreres godt før salg vet vi av erfaring. Ungeheuer troner som det beste kjøpet for tidlig konsum og det andre godt for lagring. Acham-Magin overrasker med puristisk stil, og deres nye vinmaker imponerer. Rings og Bürklin-Wolf, har de brukt samme korkleverandør? Flere viner hadde kork så her var det vanskelig at bedømme. Christmann leverer igjen, og datter Sophies arbeid med Pinot Noir smitter nå også over på Riesling GG.
Til slutt må man undre seg over Von Winning – vinene er så preget av nye fat at det blir vanskelig å smake noe annet etterpå. Jeg forstår rett og slett ikke hva de driver med. Men smaken er som baken, heldigvis!
Mosel
Et sammensatt område med mange jordsmonn og produsenttyper – her gjelder det å ha sin favoritt. Årgangen byr på mye opp og nedturer så her gjelder det å navigere med tungen rett i munn. Også her en del tørke og litt for modne viner med sprikende syre som vises frem i tillegg til at noen viner viser litt mere botrytis enn til vanlig. Et ekstremt vanskelig år for Mosel generelt, men de produsentene som gjort riktige grep så er vinene på et meget høyt nivå.
Høydepunkter:
– Forstmeister Geltz Zilliken – Riesling Rausch 2023: En stjerne i årgangen!!
– Fritz Haag – Juffer Sonnenuhr 2023: En vin med energi, konsentrasjon og intensitet. Finishen tar aldri slutt!
– Peter Lauer og Clemens Busch: To mestre av den tørre og mineralske stilen – beundringsverdig håndverk fra begge to.
Andre regioner
Rheingau var skuffende og ikke mange lysglimt, trekker frem Leitz og Peter Jakob Kühn som begge viser høy kvalitet og skiller seg ut fra de andre.
Baden så er det ikke overraskende Bernard Huber og Dr Heger som leverer jevnt høy kvalitet, Franz Keller har også noen lysglimt men også mye variert.
Franken. Rüdolf Fürst imponerer på sine røde viner og her begynner det bli fryktelig bra kvalitet Pinot. WG Am Stein viser også tegn på en litt nyere stil med ungdommen ved roret, skarpe presise og mineralske viner som vil tåle en trøkk fremover. Må også nevnes Juliusspital som år etter år viser høy kvalitet fra denne regionen.
Øvrige. Som alltid må men se opp for Ratzenberger i Mittelrhein som lager høy oktan Riesling med potensiale for lagring som overgår de aller fleste. Karl Hidle i Württemberg er på vei mot noe stort og en mann for fremtiden. Meyer-Näkel i Ahr viser at de fortsatt er en god adresse på Pinot.
Litt om VDP.GROSSES GEWÄCHS® 2024 Wiesbaden
Det ble vist til sammen 561 GG-viner, som kommer fra 312 forskjellige steder. Listen over viner fordelte seg slik på 2024-smakingen (tall og tabell hentet fra VDP.de):
Druetype | Viner | I prosent | Per region | Viner | I prosent |
Riesling | 313 | 56% | Ahr | 37 | 7% |
Spätburgunder | 126 | 22% | Baden | 74 | 13% |
Weißer Burgunder | 33 | 6% | Franken | 54 | 10% |
Silvaner | 27 | 5% | Mittelrhein | 6 | 1% |
Grauer Burgunder | 23 | 4% | Mosel-Saar-Ruwer | 39 | 7% |
Lemberger / Blaufränkisch | 18 | 3% | Nahe | 37 | 7% |
Chardonnay | 14 | 2% | Pfalz | 95 | 17% |
Frühburgunder | 7 | 1% | Rheingau | 71 | 13% |
Rheinhessen | 65 | 12% | |||
Sachsen/Saale-Unstrut | 20 | 4% | |||
Württemberg | 63 | 11% | |||
TOTAL | 561 | 100% | 561 | 100% |
Nysgjerrig på hvilke produkter som lanseres?
Lykke til med jakten på din tyske favorittvin!
Mvh
Mattias Hallin
Tekst: Mattias Hallin
Foto: Franziska Stegemann