Fårikålen, Norges nasjonalrett, har gått fra å være hverdagsmat til høstens festmiddag! Enkelt å lage til mange, og råvarene er heller ikke av det dyreste slaget.

Champagne er kanskje ikke det du forbinder med en så enkel og rimelig rett. Men champagne med lagringspreg, passer veldig godt til fårikål.  Den kompleksiteten man finner i champagne og de gode smaksnyansene forsvinner ikke, da konsentrasjonen gir en ypperlig aromamatch med fårikål. Champagne har dessuten både restsødme og høy syre som balanserer den kraftige smaken fra kål og kjøtt veldig fint.

Årgangschampagnen til Launois er et sikkert og stødig valg om du anser fårikål som en av høstens høydepunkter med familie og venner. Nydelig duft av eple, sitrus og brødbakst. En klassisk årgangschampagne med flere dimensjoner i smaksbildet, frisk men utviklet på frukten, godt balansert hele veien.

Pris:  419,90 | Finn den på Vinmonopolet her

 

Hvitvin laget på riesling druen, gjerne fra Pfalz i Tyskland, har ofte en god smakskonsentrasjon og fine aromaer av eple, sitrus og et krydderpreg som er nydelig til fårikål.

Mosbacher sin økologiske riesling har duft av grønne epler, sitrus og lett tropisk frukt. En konsentrasjon som du må lete lenge etter til denne prisen. Herlig balanse mellom sødme og syre som går godt til både fettet fra kjøttet og sødmen i kålen.

Pris:  156,90 | Finn den på Vinmonopolet her

 

 

Er dere flere til bords og en flaske rekker kanskje ikke til hele bordet, så har vi i Flaaten laget vårt helt egen Riesling Trocken på pouch (1,5 liter) Et supert alternativ til fårikål og til fisk og skalldyr generelt. Posen kan stå åpen i +- to uker også, uten å bli dårlig.

Innbydende duft av sitrus og friske epler og en fin mineralsk overtone, strålende konsentrasjon, saliverende syre og god munnfølelse. Crispy, leskende og frisk riesling, med en filosofi om renhet, fruktighet og konsentrasjon i fokus – sammen med bærekraftighet.

Pris: 278,90 | Finn den på Vinmonopolet her

 

Noen mener at rødvin absolutt ikke passer til fårikål, men en frisk og fruktdrevet rødvin uten for mye tanniner kan være en god match. En av våre klassiske barbera viner fra familien Carretta er en utrolig allsidig matvin med fin syre og fruktighet som fungerer godt til det meste, inkludert fårikål. Vinen har startsett kun vært på stålfat, så her er det veldig snille tanniner og saftig frukt som klarer seg i møte med den fyldige og søte kålen.

Pris:  159,90 | Finn den på Vinmonopolet her

Og skulle du være i tvil om hvordan du lager den enkle og gode nasjonalretten, så har vår egen matblogger, Espen, laget en super oppskrift her:

HØSTENS FÅRIKÅL

 

Bildet er lånt fra godt.no