Veldig ofte står det at en vin passer til pasta, men hva betyr egentlig det? Pasta kan jo være alt og ingenting.

Hva slags pasta man skal lage, og hvilken saus, er ofte det som definerer hvilken vin som passer til pastaretten.

Det finnes like mange pastaretter som det finnes viner. Og det sier seg selv at en vin ikke passer like godt til en delikat pasta med hjerteskjell som en kraftig og rik pastarett med innkokt lammeragu. Pasta kan med sin enkelthet være en reddende rett i hverdagen, men legg til noen sjøkreps eller en bit trøffel og det kan være luksusmat i helgen.

En italiensk huskeregel er at jo kraftigere saus, desto tykkere pasta. Utover det så står man egentlig helt fritt. Carbonara, Cacio e pepe, Arrabiata, Alfredo, Aglio e Olio, Bolognese, Vongole. Så mange muligheter. Vi har valgt ut én hvitvin og to rødviner som egner seg godt til pasta og vi legger ved noen forslag til hva du kan spise til. Dette blir godt!

 

Fra Veneto i Italia har vi tatt med en Soave Classico fra Gini. En vin med slepen frukt og tiltalende fylde som vil egne seg veldig godt til pastaretter med både skalldyr og fisk, og til klassikerne pasta carbonara og pasta vongole.

Az. Agr. Gini
Gini Soave Classico 2019

Italia, Veneto
Drue: 100% Garganega
Pris: 159,40,-
Varenummer: 4246701

Dufter av kirsebærblomster, hvit fersken og nektarin. Rik smak av friske grønne epler og solmoden sitrus med en lett tørr avslutning, og pent mineralsk preg. En nydelig hvitvin å drikke for seg selv, eller til pastaretter med fisk og skalldyr. Pasta med fløte, sopp og kylling vil også kle vinen.

 

Fra Piemonte har vi tatt med to rødviner som begge egner seg til pasta på hver sin måte. Fra produsenten l’Armangia har vi tatt med en Barbera d’Asti som med sin flotte fruktkvalitet og friske syre egner seg veldig godt til pasta med kylling, lette tomatsauser og hverdagsklassikeren spaghetti bolognese.

Az. Agr. L’Armangia
Barbera d’Asti 2019

Italia, Piemonte
Drue: 100% Barbera
Pris: 134,90,-
Varenummer: 1019401

En frisk og fruktig barbera trenger ikke matfølge, men drikker godt til pasta med lette tomatsauser, sopp, kylling og bolognese. Rubinrød farge med intens frukt på duft. Aromaer av kirsebær, jordbær, pepper, fioler og mandler. Harmonisk på smak med balansert syre, svært lette tanniner og rund avslutning.

Fremdeles i Piemonte, men nå med en Langhe Nebbiolo fra produsenten Tenuta Carretta. Her er det mer kraft og struktur, og den vil egne seg særdeles godt til rikere kjøttsauser som pasta med oksehaler, lasagne eller ravioli fylt med oksekjøtt og en kraftig saus.

 

Tenuta Carretta
Langhe Nebbiolo 2018

Italia, Piemonte
Drue: 100% Nebbiolo
Pris: 189,90,-
Varenummer: 10282301

Denne vinen elsker pasta med smaksrike og kraftige kjøttsauser. Passer perfekt til ragu av lam eller okse, eller pasta med skogssopp og trøffel. Og masse parmesan!

 

Noen oppskrifter til vinen: