Nå er den her, vår desidert viktigste sesongfisk, skreien! Torsken som vokser opp i Barentshavet og trekker mot norskekysten for å gyte. Nå som stortsett all tid tilbringes hjemme, så er det desto viktigere å finne små gleder i hverdagen. Hvorfor ikke handle inn til en skikkelig koselig hjemmemiddag, som du kan nyte sammen med din kohort?

Men hva drikker man til skreien?

Chardonnay seiler opp som favoritt til Skrei. Særlig om fisken blir ledsaget av en rik smørsaus, men vinen bør ikke være for fatpreget. En tysk riesling med god konsentrasjon drikker også godt til skrei i de fleste varianter, spesielt om du går for litt spicy tilbehør og bruker chili, ingefær og koriander. 

Om du ønsker rødvin til skrei så er det nok best med en saftig, frisk og fruktig utgave. En vin med bløte tanniner som en barbera fra Piemonte, en pinot noir fra Burgund eller en gamay fra Beaujolais.

Vi har laget et lite utvalg med våre tips til hva som bør drikkes til denne eminente råvaren, håper dere finner noe dere får lyst på!

Med disse favorittene blir måltidet en suksess: 

Vi har valgt ut tre viner som vil kle vinterens delikatesse, og disse vinene er også bredt tilgjengelig på Vinmonopolet.

Fra Tyskland har vi valgt ut en riesling fra Georg Mosbacher. Drikk denne til mølje eller skrei med smaksrikt og litt spicy tilbehør som nøttesmør med chili og ingefær.

 

Mosbacher Riesling Trocken

Pris:  151,90 | Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 2011901 – Basis

Økologisk riesling med duft av grønne epler, sitrus og lett tropisk frukt. En konsentrasjon som du må lete lenge etter til denne prisen. Herlig balanse mellom sødme og syre som går godt til både den delikate fisken og det smaksrike tilbehøret.

 


Vi har også tatt med en chardonnay fra Burgund produsert av Francois Carillon. Kanskje den fremste matchen med dampet, pannestekt eller bakt skrei med hollandaise, beurre blanc eller sandefjordsmør. Nydelig!

 

Carillon Bourgogne Chardonnay

Pris:  268,- |  Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 457501 – Basis

Elegant duft med fint preg av grønne epler, mineraler, sitrus og integrert eik. En pent fyldig vin med god konsentrasjon og tydelig mineralitet. En super elegant og nydelig burgunder som både er saftig, rik og kremet i munn.

 


For de som ønsker en rødvin til måltidet så har vi valgt en saftig, lett fyldig og syrefrisk rødvin uten garvestoffer eller tanniner.

 

Tenuta Carretta Barbera D ´Alba 

Pris:  152,- | Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 4196401 – Basis

En super barbera fra historiske Tenuta Carretta i Piemonte. Med et nydelig preg av kirsebær, plommer og pepper. Kanskje steke litt sopp og kjøre en rødvinssaus til fisken?

 

 


Noen oppskrifter til vinen:

Pannestekt skrei med sopp og rødvinssaus

•Klassisk skreimølje med lever og rogn

Torsk med potetstappe, nøttesmør og hvitløk

Godt måltid!

Ønsker du å ha en vinsmaking hjemme, med kollegaer, venner, familie, vinklubben etc? Vi har laget en enkel presentasjon av «vin til skrei» som du kan laste ned her. Så da er det bare å sette opp et Zoom-treff, finne frem vinen og bla opp PDF´en. Kos deg med smakingen!

TRYKK PÅ LINKEN FOR Å LASTE NED:

Vin til Skrei