Sushi, så enkelt, samtidig så godt!

Vinvalget kan utgjøre en stor forskjell på hele matopplevelsen. Rå og delikat fisk er ofte mild i smaken, samtidig som soyasausen er salt, wasabien er sterk, syrlig ingefær og sødmefull ris gjør at det finnes noen gode valg som løfter måltidet mange hakk opp.

De to viktigste elementene i sushi er rå sjømat og ris. Og ingen av delene er særlig utfordrende i forhold til vin. Selvfølgelig spiller det litt inn hvorvidt det er mest tunfisk eller laks, eller hvorvidt det er skalldyr som er dominerende, men det er mye som vil være godt til uansett.

Det man må ta mest hensyn til er hvor glad man er i wasabi og soya. Dette er sterke og intense smaker som fort kan stjele frukt fra vinen. Så dersom man er veldig glad i sterk sushi så kan man med fordel velge en vin som har litt restsødme for å balansere ut dette. En vin med restsødme vil også ha litt lavere alkohol, og det er alltid en fordel til sterk mat.

Vi har allerede utelukket rødvin, det egner seg ikke. I Japan er det vanlig å drikke sake til sushi, og en frisk øl vil også være godt, men vi foretrekker selvfølgelig vin!

Og sagt veldig enkelt så holder det at vinen er frisk og fruktig.
En vin med tiltalende og forfriskende fruktstil og forholdsvis høy syre vil alltid være godt til sushi. Litt konsentrasjon er bra, men du ønsker ikke noe særlig fatpreg, ei heller høy alkohol eller en veldig utviklet vin.

Og fordelen med denne vinstilen er at du finner mange gode alternativer uten at det trenger å koste så mye. Vin laget på riesling druer  egner seg veldig godt, men en frisk weissburgunder (pinot blanc) og chardonnay kler også sushi.

Fra Pfalz i Tyskland har vi tatt med to rieslinger fra eminente Georg Mosbacher. Den ene er tørr, og den andre er halvtørr. Begge egner seg veldig godt, men gå for den halvtørre om du er ekstra glad i wasabi, chili og sterk mat. Fra Nahe i Tyskland har vi tatt med en weissburgunder fra Dönnhoff. Fortsatt høy friskhet, men også litt mer kropp. Et veldig godt alternativ vil også være en chardonnay fra Burgund, men den må ikke være for fatpreget og den må oppleves frisk, ren og delikat.
Vår utvalgte vin fra Chavy-Chouet er akkurat det.

 

Mosbacher Riesling Trocken

Pris:  159,90 | Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 2011901 – Basis

Økologisk riesling med duft av grønne epler, sitrus og lett tropisk frukt. En konsentrasjon som du må lete lenge etter til denne prisen. Herlig balanse mellom sødme og syre som går godt til både den delikate fisken, den salte soyasausen og stinget fra wasabi.

 

 


Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb

Pris:  175,- | Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 12337001

En nydelig Riesling med godt balansert sødme og syre, mineralene er tydelige i hele smakskurven. Sødmen kombinert med den høye syren gjør dette til en vin som passer ypperlig til sterkere asiatisk mat, hvis du liker å bruke mye wasabi, eller ha masse fersk chili i ponzusausen og en god mengde fersk koriander – nam!

 

 

 

Dönnhoff Weissburgunder Trocken

Pris:  169,90 | Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 10966301

Aroma av fersken og sitrus med florale toner. Fyldig og frisk smak av sitrus med nydelig mineralitet, tørr utgang og langvarig ettersmak. En nydelig hvitvin å drikke for seg selv, eller til fisk og sushi. Friskheten og fylden vil matche godt med maten, og det er et spennende alternativ til tysk riesling

 

 

 

 

Bourgogne Blanc Les Femelottes

Pris:  364,90 | Finn den på Vinmonopolet her

Varenummer: 3975301

Klassisk hvit burgunder med duft av gule epler og hvite blomster med pent innslag av smørtoner og fatkrydder. Slank og konsentrert frukt med elegant mineralitet og frisk ettersmak.

En fortreffelig Bourgogne blanc med tiltalende friskhet. Vinen har et beskjedent fatpreg som bidrar inn med kompleksitet og karakter. Topp til sushi om du foretrekker en litt rikere vin.

 

 

Godt måltid!