Den tredje torsdagen i November, er en merkedag i vinverden, årets ferskeste vin slippes nemlig den dagen – hvert år. Beaujolais Nouveau!

Historien sier at Beaujolais nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første vinene ble sendt ned elven Saône til restaurantene i Lyon. Da den ankom ropte de; ”Le Beaujolais Est Arrivè!”, og de drakk vinen med en gang som en feiring av en vellykket innhøsting.

Det første ordet, Beaujolais, er et område helt sør i Burgund, en av Frankrikes fremste vinregioner. Det andre ordet, nouveau, betyr ny. Navnet betyr altså den nye vinen fra Beaujolais. Vinen er med andre ord, helt fersk, laget på gamay druer som ble plukket nå i høst! De rekker så vidt å presses og tappes på flaske før vinen skal selges – det går omtrent 2 måneder fra druene plukkes til de skal flaske vinen. Loven sier at druene må innhøstes for hånd. Dette fordi Beaujolais nouveau lages ved å bruke ”karbonmaserasjon”; fermentering med hele bær som fremhever fruktaromaer uten utpressing av bitre tanniner fra drueskallet. Beaujolais nouveau har som regel en veldig fruktig karakter, lite tanniner og en juicy munnfølelse.

Flaaten har 3 nydelige viner på årets slipp fra Domaine Piron og Jean-Claude Lapalu.

Drikk vinene gjerne til en helstekt kylling fylt med urter, ovnsbakte poteter og en litt fløtebasert soppsaus – det er bare å glede seg! Og de er så klart veldig digge uten mat også.

Piron Beaujolais Nouveau

Vinmonopol nr: 14797701: Pris: 179,90

Duft av røde kirsebær og plommer, tett og saftig mørk frukt på smak. Et lett preg av urter.

Finn den her

Hos Domaine Piron er det i dag 14. generasjon som styrer vinhuset som har tilhørt samme familie siden 1590! Terrenget i Pirons vinmarker er utfordrende og består av et lappeteppe av bratte skråninger med granitt- og skiferholdig jordsmonn. Vinhuset er opptatt av bærekraftig produksjon, hvor stikkordene er naturlig balanse og biologisk mangfold. Målet er å lage jordsmonnspregede og karaktersterke viner som samtidig er fruktige, nyanserte og elegante.

Piron Beaujolais-Villages Nouveau

Vinmonopol nr: 14797801: Pris: 189,90

Rød og mørk frukt på duft, med et snev av plommer. Fyldig med god og leskende frukt, fin syre, en saftig og delikat avslutning.

Finn den her

 

Lapalu Beaujolais-Villages Nouveau

Vinmonopolnr: 10495001: Pris: 215,-

Saftig duft med bjørnebær, bringebær, blåbær, lette bittertoner, snev av jordsmonn. Fyldig med god moden saftig og syrlig frukt, god munnfølelse, god konsentrasjon og deilig fruktpreg.

Finn den her

Jean-Claude Lapalu dyrker økologisk/biodynamisk, lite intervensjon i kjelleren, hvor det eneste han eventuelt tilsetter er en lav svoveldose ved flasketapping. Domainet ligger i den sydlige delen av Beaujolais Cru-området. Granitt er hovedkomponenten i jordsmonnet. Lapalus tolv hektar med vinmark fordeler seg på syv hektar med Beaujolais, fire hektar i Brouilly og ett hektar i Côte de Brouilly. Det aller meste er gamle vinstokker, fra 45 til 80 år. Denne årgangen, blir den aller siste Beajoulais Nouveau som Lapalu produserer, så her må man faktisk sikre seg en flaske!