Den tredje torsdagen i November, er en merkedag i vinverden, årets ferskeste vin slippes nemlig den dagen – hvert år. Beaujolais Nouveau!
Historien sier at Beaujolais nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første vinene ble sendt ned elven Saône til restaurantene i Lyon. Da den ankom ropte de; ”Le Beaujolais Est Arrivè!”, og de drakk vinen med en gang som en feiring av en vellykket innhøsting.
Det første ordet, Beaujolais, er et område helt sør i Burgund, en av Frankrikes fremste vinregioner. Det andre ordet, nouveau, betyr ny. Navnet betyr altså den nye vinen fra Beaujolais. Vinen er med andre ord, helt fersk, laget på gamay druer som ble plukket nå i høst! De rekker så vidt å presses og tappes på flaske før vinen skal selges – det går omtrent 2 måneder fra druene plukkes til de skal flaske vinen. Loven sier at druene må innhøstes for hånd. Dette fordi Beaujolais nouveau lages ved å bruke ”karbonmaserasjon”; fermentering med hele bær som fremhever fruktaromaer uten utpressing av bitre tanniner fra drueskallet. Beaujolais nouveau har som regel en veldig fruktig karakter, lite tanniner og en juicy munnfølelse.
Flaaten har 3 nydelige viner på årets slipp fra Domaine Piron og Jean-Claude Lapalu.