Å matche vin til matretter kan være en utfordring. Heldigvis finnes det en rekke gode huskeregler som hjelper oss underveis.

Det første vi må tenke på er balanse. Mat og drikke skal være i balanse. Serverer du kraftig mat må du også servere kraftig vin med god struktur, serverer du derimot lett og frisk mat må vinen ha samme egenskaper.

Vin og mat i kombinasjon fremhever hverandre og får frem det beste i hverandre, derfor er det viktig å vite hva slags mat man skal servere før man kan vite hva man skal drikke.

Har du gode råvarer og god vin er det synd hvis den ene får den andre til å smake mindre eller dårligere. For eksempel vil en god, fyldig og snerpende rødvin kunne overkjøre en god, lett og delikat kyllingrett. Mager mat med milde smaker passer heller til en vin med mindre smakskraft. Prøv heller den fyldige vinen til en smaksrik viltrett eller fet entrecôte. Men noen ganger skal vinen spille hovedrollen. Du har kanskje spart en spesiell flaske i lang tid som omsider skal åpnes. Da kan det være lurt å velge mat som ikke tar så mye oppmerksomhet, selv om vinen er kraftig. Hvis maten derimot er viktigst, velger du heller en vin som ikke gjør så mye ut av seg, selv om maten smaker mye.

  • Sødmerik mat gjør vinen friskere og mindre søt
  • Salt mat gjør vinen mer fruktig, søtere og mindre frisk. Svært salt mat har motsatt effekt på vinen
  • Syrlig mat gjør vinen mer fruktig, søtere og mindre frisk.
  • Umamirik mat gjør vinen mindre søt og fruktig.
  • Fet mat gjør vinen mindre frisk og fruktig og kan også gjøre vinen mindre snerpende.
  • Sterk mat gjør vinen friskere, mer snerpende og mindre søt og fruktig
  • Kjøttproteiner fra kjøttgryter som er varme- behandlet over lang tid, gjør vinen mindre snerpende

 

Vi sender også ut ukens vin til våre vinvenner, hver fredag!

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og registrer ditt tlf nummer om du ønsker gode vinnyheter.

Ta kontakt med oss, og vi skreddersyr vinmeny til din mat. Vi har lang erfaring med å hjelpe folk å velge riktig vin.

Meld deg på for gode vintips